سعید احمدی پویا
  • خانه
  • وبلاگ برداشت
  • وبلاگ اشاره‌گر
  • درباره من
  • ارتباط با من
  • رزومه
  • English
  • Menu

املت بدون تخم‌مرغ!

مهر 27, 1399/0 دیدگاه /در اشاره‌گر, بانکداری و پرداخت الکترونیک /توسط سعید احمدی پویا

نظام کارمزدی تراکنش­های شبکه پرداخت الکترونیکی، یکی از چالش‌های اساسی رگولاتور و بازیگران اکوسیستم پرداخت الکترونیک می‌باشد که عدم رسیدگی به آن منجر به توسعه نامتوازن صنعت پرداخت در کشور می‌شود و عرصه رقابت میان بازیگران صنعت پرداخت را به سمت و سویی نامطلوب سوق می‌دهد. هر مدیری رویای این دارد که بتواند با طرحی جامع و مانع، برای این معضل قدیمی راهکار تازه‌ای بیابد اما هر تغییری تا به امروز، به جای ساماندهی وضعیت، سبب آشفتگی بیشترفضای کسب‌وکار پرداخت الکترونیک کشور شده است.

شاید یکی از اشتباهات، عدم مطالعه تجربه‌های موفق بین‌المللی و اخذ درس‌آموخته‌ها در این حوزه می‌باشد. مدل کارمزدی فعلی کشور مغایر با مدل‌های کارمزدی مطرح در حوزه کسب و کار پرداخت بین‌المللی است و بر مبنای مدل و هزینه ذینفعان خدمت، کارمزدها محاسبه نشده است و خدمت گیرنده، هزینه خدمات اخذ شده را به ارائه کننده خدمت، نمی‌پردازد.

اجرای این مدل سبب تبعات بسیاری برای نظام پرداخت الکترونیکی گردیده است. نخستین آسیب، شیوع پدیده کارمزدخواهی در نظام پرداخت الکترونیک کشور است. مدل کارمزدی فعلی سبب شده است که پذیرندگان که ذینفع اصلی شبکه پرداخت کشور هستند، به جای پرداخت هزینه سرویس اخذ شده، به فکر ایجاد منبع درآمدی جدید برای خود از شبکه پرداخت الکترونیک باشند و با سوءاستفاده از فضای رقابتی فی‌مابین شرکت‌های پرداخت الکترونیک، خود را در کارمزدهای شاپرکی شرکت‌ها سهیم بدانند و بر اساس مقدار سهم پیشنهادی، ابزار پذیرش شرکت ارائه دهنده خدمت را انتخاب کنند. این موضوع تا به حدی رسیده است که برخی شرکت‌ها برای کسب سهم بازار بیشتر، 110 درصد هم به پذیرندگان پیشنهاد می‌دهند و مقدار اضافی را از بودجه مارکتینگ و یا … هزینه می‌کنند.

از سوی دیگر، مدل کارمزدی فعلی سبب شده است که شرکت‌های پرداخت الکترونیک به دنبال خلاقیت در محصولات عرضه شده نروند و فقط با ایجاد برنامه‌ها و کمپین‌های تبلیغاتی به دنبال گسترش سهم بازار خود باشند. با بررسی صورت‌های مالی، اکثر شرکت‌های پرداخت الکترونیک که بر روی کدال بورس منتشر شده است، مشخص می‌شود که جریان عمده درآمدی شرکت‌ها از کارمزدهای اخذ شده از شرکت شاپرک بوده و سایر درآمدها نظیر فروش شارژ اپراتورهای تلفن همراه در مقام‌های بعدی قرار می‌گیرد و لذا هرگونه تغییر در نظام کارمزدی یا تغییر ذائقه مشتری، سبب چالش شدید برای شرکت‌های پرداخت می‌گردد. از آن سو، پذیرنده هم به جای درخواست خدمت یا محصول با کیفیت بهتر و نوآور به دنبال کارمزد‌خواهی و یا جایزه می‌باشد و دیگر میزان کیفیت و سطح سرویس ارائه شده و یا تنوع سرویس جایگاه ویژه در بازار پیدا نمی‌کند و دپارتمان‌های تحقیقات و طراحی محصول، جایگاه تولید هزینه برای شرکت‌ها پیدا می‌کنند. این موضوع سبب می‌شود سرویس‌ها و محصولات ارائه شده در شبکه پرداخت الکترونیکی کاملا مشابه و خالی از نوآوری و خلاقیت باشد.

آسیب دیگر، رشد تعداد تخلفات و تراکنش‌های صوری است. مدل کارمزدی فعلی بر اساس کارمزد تعیین شده بر مبنای تراکنش است و هر چقدر شاخص تعداد تراکنش بالاتر برود، میزان کارمزد اخذ شده بالاتر رفته و به تبع آن درآمد شرکت‌های پرداخت الکترونیک افزایش می‌یابد. در این وضعیت برخی شرکت‌ها، برای افزایش درآمد با ایجاد ربات‌ها و منابع اتوماتیک تولید تراکنش، سعی می‌کنند تراکنش‌های با مبلغ پایین از یک حساب در بانکی به غیر از بانک‌های طرف قرارداد خود برای پذیرنده‌ای با همان حساب و یا حسابی که موجودی آن در اول روز کاری بعد، به همان حساب اول تسویه می‌گردد، ارسال کنند . با این کار گردش صوری برای پول ایجاد شده است و بانک پذیرنده، در صورتی که سامانه‌های تشخیص تخلف  نداشته باشد، مبالغ بسیار کلانی متضرر خواهد شد.

همچنین سعی می‌کنند با شکست تراکنش‌های موجود، تراکنش‌های با مبالغ بالا را به چندین تراکنش با مبلغ پایین تبدیل کنند و با این کار از یک تراکنش، چندین برابر کارمزد بگیرند. تبعات مذکور سبب شده است که ریسک‌های بسیاری برای نظام فعلی پدید آید.  نخستین ریسک را ریسک کسب‌وکارمی‌باشد.

بانک مرکزی پس از تاسیس شاپرک و اعلام لیست 12 شرکت مجاز به کار در صنعت پرداخت الکترونیک در همان سال، دیگر به شرکت جدیدی مجوز کار نداد و سبب شکل‌گیری انحصار در بازار برای شرکت‌های پرداخت الکترونیک گردید. این بازار انحصاری، سبب نوعی رونق در شرکت‌ها گردید. از سال 1397 که شاپرک نوع جدیدی از شرکت‌ها فعال در صنعت را تحت عنوان “پرداخت‌یار” به رسمیت شناخت، کمی این انحصار مورد تهدید واقع شد. البته که شرکت‌های “پرداخت‌یار” مجاز به اتصال مستقیم به سوئیچ شاپرک نبودند و باید با یکی از 12 شرکت پرداخت الکترونیک قرارداد منعقد می‌کردند و از طریق آنها کسب‌وکار خود را توسعه می‌دادند؛ لذا حضور شرکت‌های “پرداخت‌یار”  در اکوسیستم، تهدید جدی برای انحصار موجود به شمار نرفت. با این حال، همیشه این احتمال وجود دارد که بانک مرکزی به شرکت یا شرکت‌های جدیدی، اجازه فعالیت مستقیم در اکوسیستم را بدهد و این انحصار از بین برود و در نتیجه امکان زیان‌ده شدن شرکت‌ها وجود داشته و سبب ریزش تعدادی از شرکت‌ها در اکوسیستم خواهد گردید.

همچنین  شیوع پدیده کارمزدخواهی و بی‌ارزش شدن راهکارهای مبتنی بر خلاقیت و ارزش افزوده در صنعت پرداخت الکترونیک، سبب کاهش اقبال مشتری، عدم توجه به مزیت‌های رقابتی محصول و در نهایت از دست دادن بخش عمده‌ای از درآمد شرکت‌های پرداخت خواهد گردید.

از آنجایی که شرکت‌های پرداخت الکترونیک وابستگی بسیار به درآمد ناشی از کارمزدهای اعطایی شرکت شاپرک دارند، با تغییر مدل نظام کارمزدی، شرکت‌ها منبع درآمدی اصلی خود را از دست داده و صنعت دچار بحران گردد؛ لذا ریسک کسب‌وکار مهمترین ریسک صنعت پرداخت الکترونیک است که باید به آن توجه کرد.

ریسک دیگر، ریسک عملیاتی می‌باشد. مهمترین انواع ریسک عملیاتی مشتمل بر  وجود نقص در کنترل‌های داخلی است. اختلالاتی از این دست ممکن است از طریق خطا، تقلب یا قصور در اجرای به موقع تعهدات به زیان‌های مالی ذبنفعان انجامیده یا موجب شود منافع بانک‌ها به هر نحو دیگری آسیب ببیند. رشد تعداد تخلفات و تراکنش‌های صوری، در زمره مواردی است که سبب زیان بانک‌ها گردیده و مورد اعتراض بانک‌ها قرار گرفته است. لذا ریسک عملیاتی نیز اهمیت بسیاری برای شبکه پرداخت الکترونیکی کشور خواهد داشت.

موارد فوق، از زاویه دیگر سبب ریسک شهرت نیز خواهد گردید. ریسک شهرت ناشی از وجود ضعف‌های عملیاتی و ضعف در انطباق با قوانین مقررات یا سایر منابع مربوط می‌باشد. ریسک شهرت به خصوص برای شبکه پرداخت الکترونیک کشور مضر است؛ زیرا ماهیت کسب‌وکار شبکه پرداخت، مستلزم حفظ اعتماد دارندگان کارت‌های شبکه بانکی کشور و  و کل بازار می‌باشد.

ریسک دیگری که نظام کارمزدی فعلی با آن مواجه هست، مربوط به زیان‌هایی است که در اقلام بالا و پایین خط ترازنامه برای ذینفعان شبکه پرداخت به وجود آمده و ناشی از ایجاد نوسانات در قیمت‌های بازار و بهای تامین زیرساخت و پایانه‌های فروشگاهی است. بخش مهمی از ریسک بازار، ریسک نرخ ارز است در خلال دوره‌هایی که نرخ ارز، از ثبات کافی برخوردار نیست و سبب افزایش ریسک‌ برای کسب‌وکارهایی می‌شوند که بخش مهمی از کسب‌وکارشان بر پایه ارزهای رایج بین‌المللی می‌باشد.

 

هرگونه طرح پیشنهادی بر روی نظام کارمزدی کشور، باید با توجه به شناسایی و درک ریسک‌های مذکور و تلاش برای ارائه راهکاری مبتنی بر پوشش ریسک‌های مذکور باشد. همچنین تمرکز بر روی شناسایی بیشتر و بهتر دریافت‌کنندگان و پرداخت کنندگان کارمزد در شبکه‌ی پرداخت به عنوان یک پیش نیاز، پذیرفته شده باشد. لذا مبنای محاسبات، میزان اثرگذاری و نقش هر یک از  بازیگران اصلی ارائه دهنده خدمت پرداخت می‌باشد. در خصوص محاسبه و تعیین کارمزد پذیرندگی تحقق دو هدف اصلی ، پوشش هزینه‌های شرکت‌های پرداخت الکترونیک و همچنین مقبولیت و صرفه اقتصادی کارمزد موردنظر از سوی پذیرندگان و دارندگان کارت می‌بایست در راس امور قرار گیرد.

لازم به ذکر است که هرگونه تغییری در نظام کارمزدی کشور، باید گام‌به‌گام صورت پذیرد و در گام اول، سعی شود کمترین تغییرات در نظام کارمزدی ایجاد گردد که تبعات آن، کسب‌وکارهای مجاز اکوسیستم پرداخت الکترونیک را دچار آشفتگی نسازد. از سوی دیگر، با هدف کاهش احتمال موثر ریسک‌های شناسایی شده، مدل پایداری برای نظام کارمزدی تراکنش‌های الکترونیک پیشنهاد گردد و سعی شود تمامی ذینفعان بر اساس میزان بهره‌مندی از سرویس اخذ شده، بهای آن را در قالب کارمزدهای تعیین شده، بپردازند. لذا بر اساس مدل‌های نظام کارمزدی بین‌المللی، در ابتدا باید سعی شود که در گام اول فقط منبع اخذ کارمزد اصلاح گردد و منبع کارمزد از بانک پذیرنده، به پذیرنده کارت و دارنده کارت تغییر کند. نکته بسیار حائز اهمیت نحوه انتقال صحیح این منبع کارمزدی می‌باشد. در سال‌های پیشین، بانک مرکزی بدون طرح مدون و مذاکره با تمامی ذینفعان، سعی در اصلاح منبع کارمزدی داشت که با همجمه وسیع اتحادیه‌های صنفی، ناکام ماند. از این به بعد دیگر بانک مرکزی از روبه‌رو شدن با اصناف پرهیز کرد و در هر طرح اصلاحی تلاش خود را به‌کار گرفت که هزینه‌ای برای رگولاتور در پی نداشته باشد و برای عدم تکرار جریان مشابه و پرداخت هزینه گزاف رویارویی با اتحادیه‌های صنفی، با این استدلال این که پذیرنده مشتری بانک پذیرنده است، منبع کارمزد را از بانک صادرکننده به بانک پذیرنده تغییر داد و سبب آشفته‌تر شدن فضای کسب‌وکار و ریسک‌های مذکور گردید.

در این فضای کسب‌وکار آشفته، برخی پیشنهاد می‌کنند که شرکت‌های پرداخت‌یار منبع اخذ کارمزد باشند و به عبارتی راه تجربه شده رگولاتور را می‌خواهند دوباره تجربه کنند و با توان اندک شرکت‌های پرداخت‌یار به چالش با اتحادیه‌های صنفی و پذیرندگانی بروند که جلوی اصلاحات پیشنهادی بانک مرکزی تمام قد ایستادند؛ لذا مهمترین اقدام اصلاح منبع کارمزدی مطابق با مدل‌های تجربه شده بین‌المللی می‌باشد و برای این اصلاح، باید طرح دقیقی با مشارکت تمامی ذینفعان به ویژه اصناف و پذیرندگان تدوین گردد و حتی می‌توان به جای تدوین طرحی مبتنی بر مدل کارمزدی تراکنشی، بر اساس پارامترهای دیگری مانند زمان تسویه استوار گردد که برای اصناف هم قابل پذیرش باشد. لازم به ذکر است در گام اول، میزان کارمزد اخذ شده اهمیتی ندارد و نباید دغدغه  تامین تمامی هزینه‌های شبکه پرداخت الکترونیک را از محل کارمزدهای اخذ شده داشت و باید این دغدغه را در گام دوم پاسخ داد.

در گام اول پیشنهاد می‌شود برای اصلاح منبع کارمزد در تراکنش‌های خرد (با مبالغ کمتر از یک میلیون ریال)  دارنده کارت کارمزد آن را متقبل گردد و البته دارنده کارت مختار خواهد بود از کیف پول الکترونیکی به جای کارت بانکی برای پرداخت‌های خرد خود استفاده کند و کارمزدی نپردازد. این موضوع از یک سو سبب اصلاح نظام کارمزدی و کاهش ترافیک بار تراکنش‌های آنلاین شده و از سوی دیگر سبب رونق کیف‌پول الکترونیکی در کشور خواهد شد.

همچنین در تراکنش‌های با مبالغ یک میلیون‌ریال و بیشتر، به جهت بهره‌مندی پذیرنده از منافع سرویس پرداخت الکترونیکی، کارمزد آن را بر مبنای تعداد تراکنش و یا چرخه‌های تسویه متقبل گردد و بدین ترتیب بانک پذیرنده و صادرکننده، از پرداخت کارمزد به جای پذیرندگان و دارندگان کارت، کنار خواهند رفت و فقط  بر طبق مدل‌های متداول بین‌المللی، فقط باید کارمزد تبادل و کارمزد شبکه را برای بهره‌مندی از خدمات شبکه الکترونیکی بپردازند و  پیچیدگی مدل کسب‌وکار فعلی شبکه پرداخت الکترونیک و ریسک‌های مترتب بر آن کاهش خواهد یافت.

با توجه به مطالب فوق، مشخص است که تغییر نظام‌کارمزدی فعلی کشور راه پرچالش و دشواری است که فقط با نقشه‌راه دقیق و مطالعه و مذاکره با تمامی ذینفعان امکان‌پذیر خواهد بود و البته در این راه رگولاتور و شبکه پرداخت الکترونیکی باید آمادگی پذیرش هزینه‌های این اصلاح را داشته باشند و به قول یک ضرب‌المثل اسپانیایی: پختن املت بدون شکستن تخم‌مرغ امکان‌پذیر نیست. برای پختن یک املت خوشمزه ، حداقل باید یک تخم‌ مرغ شکست!

 

پی‌نوشت: این مطلب در تاریخ 1399/07/27 در سایت راه پرداخت منتشر شده است.

اشتراک این مطلب
  • اشتراک در Facebook
  • اشتراک در Twitter
  • اشتراک در Pinterest
  • اشتراک در Linkedin
https://ahmadipouya.com/wp-content/uploads/png-transparent-out-of-the-frying-pan-business-food-frying-pan-food-plan-vertebrate1.png 406 1104 سعید احمدی پویا https://ahmadipouya.com/wp-content/uploads/final-logo.png سعید احمدی پویا2020-10-18 17:01:022020-10-18 17:23:19املت بدون تخم‌مرغ!
0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شانزده − 14 =

دسته‌ها

  • اشاره‌گر
    • بانکداری و پرداخت الکترونیک
    • فناوری اطلاعات
    • مدیریت کسب‌و‌کار
  • برداشت
    • تئاتر
    • فیلم
    • کتاب
  • دسته‌بندی نشده

آخرین عکس‌های اینستاگرام کسب و کاری

s.ahmadipouya

بررسی تفصیلی دغدغه‌ها و چالش‌های #شبکه_بانکی کشور در خصوص #هویت_دیجیتال و #احراز_هویت_غیرحضوری با حضور:
جناب آقای اینالویی
جناب آقای صدری
جناب آقای شاه‌گشتاسبی
و بنده
در مرکز فابا به میزبانی جناب آقای دکتر بختیاری.
از اینجا تماشا بفرمائید:
https://www.aparat.com/v/x2l3r@farhad285
@rostam_shahgoshtasbi
@bakhtiariihamed
@fabacenter
#احراز_هویت_دیجیتال
#احراز_هویت
#بانکداری_دیجیتال
در سلسله نشست‌های #احراز_هو در سلسله نشست‌های #احراز_هویت_دیجیتال به چالش‌های این موضوع در حوزه #بانکداری_الکترونیک و #تجارت_الکترونیکی خواهیم پرداخت و به صراحت  از دغدغه‌های صاحبان کسب‌وکار با رگولاتور سخن خواهیم گفت.
نشست در محیط اسکایپ برگزار می‌شود و بازپخش آن دوشنبه شب ساعت ۲۰ بر روی اینستاگرام #مرکز_فابا صورت خواهد پذیرفت.
«کوزه‌گر از کوزه شکسته آب م «کوزه‌گر از کوزه شکسته آب می‌خورد» ضرب‌المثلی است که نقل روز اهالی صنف فن‌آوری اطلاعات درباره انتخابات صنف است. سامانه انتخابات هیئت مدیره #سازمان_نظام_صنفی_رایانه‌ای (#نصر) در روز پنجشنبه 29 آبان، با چالش‌های عدیده‌ای روبرو شد و در ساعاتی از زمان مجاز اخذ رای، امکان رای‌دهی مهیا نگردید و #انتخابات تا ساعت 17روز شنبه اول آذرماه تمدید گردید. در این باره چند گزاره مهم قابل تامل می‌باشد.ادامه در:https://ahmadipouya.com/?p=1794لازم به ذکر است که  این مطلب در صفحه اول روزنامه دنیای اقتصاد امروز مورخ 1399/09/01 منتشر شده است.
این هفته در خدمت دوست خوبم، این هفته در خدمت دوست خوبم، آرش سروری عزیز @arashsoruri هستم در اینستالایو.
چهارشنبه ۵ آذر ساعت ۱۹ فراموش نکنید.
منتظرتان هستیم. با مهر
و اما مطالبه صنفی هفتم.در حوزه کاری #مشاوران #سازمان_نظام_صنفی_رایانه‌ای، چالش اطلاع‌رسانی وارتباط با اعضاء وعلاقمندان، یکی از مواردی است که دغدغه بسیاری از نمایندگان، فعالان و اعضای کمیسیون مشاوران است. ایجاد یک شبکه ارتباطی تعاملی گسترده که تمامی اعضاء حقیقی و مشاوران، بتوانند دغدغه‌های خود را مطرح کرده و از آن پاسخ بگیرند، یکی از مطالبات صنفی اعضای حقیقی و مشاوران است. اعضایی که تصور می‌کنند صدای‌شان در سازمان به گوش کسی نمی‌رسد.ادامه در:https://ahmadipouya.com/?p=1787لازم به ذکر است که این مطلب در تاریخ 1399/08/28 در سایت ماهنامه پیوست منتشر شده است.
بررسی و ارزیابی هفت چالش کبیره صنفی مشاوران و ارائه برنامه‌های پیشنهادی در خصوص چالش‌های مذکور در :
Moshaverannsr.ir
و اما #مطالبه_صنفی ششم #مشاوران #سازمان_نظام_صنفی_رایانه_ای.در حوزه کاری مشاوران، چالش ارتقاء و به‌روزرسانی دانشی مشاوران، یکی از مواردی است که دغدغه بسیاری از مشاوران است و هر مشاوری سعی می‌کند با یافتن کلاس‌ها و دوره‌های آموزشی در حوزه‌های تخصصی، سطح دانش تخصصی خود را به‌روز نگه دارد. از سوی دیگر، نیاز است مشاوران بر قوانین و مقررات حوزه تخصصی خود که مرتب در حال تغییر است، مسلط باشند. تمامی این دغدغه‌ها، یک چالش ذهنی دائمی برای مشاوران ایجاد کرده است و آن هم ارتقاء سطح دانش و سواد تخصصی است.ادامه در:
https://ahmadipouya.com/?p=1778لازم به ذکر است که این مطلب در تاریخ 1399/08/25 در سایت ماهنامه پیوست منتشر شده است.
#پنجمین_مطالبه از  هفت #مطالبه_صنفی_کبیره_مشاوران!و اما #مطالبه_صنفی پنجم.در حوزه کاری مشاوران #سازمان_نظام_صنفی_رایانه‌ای ، چالش ارزش‌گذاری خدمات #مشاوران یکی از مواردی است که دغدغه بسیاری از مشاوران  است و در ابتدای مذاکرات کسب‌وکاری به جای آن که مشاوران بر تحلیل نیازمندی‌های سازمان کارفرما متمرکز شوند، عمده زمان خود را مصروف به چانه‌رنی با کارفرما و توجیه کیفیت خدمات ارائه شده به سازمان کارفرما  می‌کنند در حالی‌که در صورت وجود نظام تعرفه‌گذاری مشخص برای خدمات مشاوران، می‌توان به تمرکز یکپارچه مشاوران برای ارتقای کیفیت خدمات ارائه شده، امیدوار بود .ادامه در:https://ahmadipouya.com/?p=1768لازم به ذکر است که این مطلب در تاریخ 1399/08/24 در سایت ماهنامه پیوست منتشر شده است.
‏به نظرم توی هر موقعیتی که عنان احساس، قوه خرد را در چنگ می‌گیرد، تصویری که واکنش‌ها می‌سازند، خود خود آدم‌ها است. هر آن کس که بتواند براحساسش، مهار بزند و اجازه بدهد خرد حاکم بشود، شایسته رفاقت ابدی است. آقا این آدم‌ها را طلا بگیرید که درنا هستند در این زمانه بی‌های‌وهوی لال پرست... #نصر_فراگیر #هم_آفرینی_صنفی
Follow on Instagram

آخرین عکس‌های اینستاگرام هنری

saeed_pouya

The Heart of Sky... The Heart of Sky...
Purity... Purity...
Flight of hope... Flight of hope...
The last Hope... The last Hope...
Autumn Sonata... Autumn Sonata...
Weightlessness ... Weightlessness ...
The life goes on ... The life goes on ...
#identity #identity
Uninvited Guests ... Uninvited Guests ...
Follow on Instagram

عضویت در خبرنامه

برای دریافت آخرین مطالب سایت
Loading

آخرین مطالب برداشت

  • نقدی بر نمایش آناکارنینا | دعوت به یک دوئل در نیمه‌شبآبان 21, 1399 - 8:22 ب.ظ

      «عشق‌ورزیدن کافیست، آن‌گاه همه‌چیز لذت‌بخش است.» لئو تولستوی، دفترهای خاطرات، ۱۹۱۰ عشق، پیچیده­ترین مضمون بشری است که دستمایه داستان­های بسیاری شده است. آنا کارِنینا  رمانی است از لئو تولستوی، نویسندهٔ روسی که به عشق­ورزیدن از زاویه دیگر پرداخته است. از زاویه­ای که شاید عدم تعهد و پایبندی به خانواده و خیانت معنا شود؛ عشقی […]

  • نقدی بر نمایش بالاخره این زندگی مال کیه؟ | دشواری یک «حق انتخاب»آبان 21, 1399 - 8:16 ب.ظ

      «تصمیم گرفتم زنده نمونم» چالش نمایش «بالاخره این زندگی مال کیه؟» با این دیالوگ آغاز می‌شود. هریسون، استاد دانشگاه و مجسمه سازی است که در یک سانحه رانندگی، قطع نخاع شده است و از گردن به پایین فلج شده است. او که دیگر امیدی به بهبودی کامل ندارد، تصمیم می‌گیرد روند درمانش را متوقف […]

  • نقدی بر نمایش دولیتر در دو لیتر صلح | حیف حیفآبان 21, 1399 - 8:11 ب.ظ

      حیف، حیف… این مرثیه‌ای است که بازیگران زن نمایش «دولیتر در دو لیتر صلح» با صدای بلند فریاد می‌زنند و ضجه می‌زنند. مرثیه آدم‌هایی که زیر خاک خوابیدند و آنها زنده ماندند تا تقاص خون آن‌ها را پس بگیرند. پیروزی برای آن‌ها، در ریختن خون طرف مقابل تعریف شده است و تا خون دشمن […]

© کپی رایت – سعید احمدی‌پویا

نقدی بر کتاب اندوه مونالیزا | اندوه منتشر سازمان نظام صنفی رایانه‌ای در آداب همنشینی دولت و صنف
رفتن به بالا